Odločitev za samooskrbo iz obnovljivih virov je smotrna | EKOSEN

Odločitev za samooskrbo iz obnovljivih virov je smotrna
nedelja, 24. Februar 2019
/
novica

Eno glavnih vprašanj investitorjev, ki razmišljajo o lastni sončni elektrarni, je: ali se splača? Glede na informativne izračune, ki smo jih prejeli od izvajalcev Gen-I, Petrol in Prosigma, se naložba za 5-kilovatno elektrarno povrne v približno petnajstih letih, dodatni prihranek v skupno tridesetih letih delovanja je približno 8000 evrov.

Glede na rast cen v zadnjih desetih letih in glede na trenutne napovedi pričakujemo, da bodo cene električne energije naraščale. Povprečno slovensko gospodinjstvo na leto porabi približno 5000 kilovatnih ur (kWh) elektrike in s tega stališča je odločitev za sončno elektrarno smotrna, saj lahko vso potrebno elektriko gospodinjstvo proizvede samo in si zagotovi neodvisnost od naraščanja cen na trgu. Ne pozabimo, da govorimo o obnovljivem viru, ki ga je v Sloveniji dovolj – naša država je enakomerno osončena in ima velik potencial za izkoriščanje sončne energije, poleg tega strokovnjaki ocenjujejo, da lahko že s postavitvijo sončne elektrarne z močjo enega kilovata zmanjšamo emisije CO2 za približno pol tone.

Višina naložbe
Odvisna je predvsem od moči elektrarne – pri moči okrog 5 kW se zneski gibljejo med 8000 in 11.000 evri. Poleg osnovne cene izvajalca je treba plačati še DDV, ki je 9,5-odstoten, a le v primeru, da je elektrarna na stanovanjskem objektu, ki je namenjen za trajno bivanje, in če uporabna površina stanovanja ne presega 250 (za enostanovanjske stavbe) oziroma 120 kvadratnih metrov (večstanovanjske stavbe). Če je postavljena na nestanovanjski objekt (garaža, lopa, hlev), če objekt presega navedeno kvadraturo ali gre za počitniški objekt, velja običajna 22-odstotna davčna stopnja, kar precej poviša končno ceno elektrarne.

Celoten članek si preberite TUKAJ.

Idealna kombinacija Fotovoltaika in IR grelni paneli. Življenjska doba fotovoltaike in ir panelov je nad 30 let in se realno najhitreje povrne investicija.